Bodrogzug Vendégház

Tiszai túrák

Bodrogzug Vendégház

3910 Tokaj, Bodrogkereszturi út. 3.

Felső-Tisza

A Felső-Tisza a Szamos torkolatáig (686 fkm) tart, 266,4 km hosszú, a magyarországi rész csak 58,6 km.

Magyarországon ez a rész a leggyorsabb, 3,5-5 km/h sebességgel folyik, 60-100 m széles és 1-2,5 m mély, a meder kavicsos, lejjebb homokos. A víz tiszta, I. osztályú. de 2-3 C -kal hidegebb, mint a következő szakasz.

A vízjárás gyors, órák alatt több métert áradhat, a víz zavarossá, hideggé válik. Nehézségi foka ZWB-ről ZWC-re, Tiszabecsnél WW I. vadvízzé válhat, hirtelen árhullámra lehet számítani. Tiszabecstől Szatmárcsekéig kezdőknek nem ajánlott a vizitúrázás. A közeli hegyek és a kanyargós partok miatt ez a szakasz nagyon szép és élvezetes túrázást nyújt.

A Tisza alföldi szakaszának első része a Szamos-torkolattól Dombrádig terjed. (592 fkm). A folyó szélessége 100-160 m, mélysége 3-5 m. A víz sebessége 2-3 km/h, nehézségi beosztása ZWB, Záhonytól ZWA. Kezdő vízitúrázók is használhatják. A Szamos szennyező hatása miatt a víz II. osztályúvá romlik, de 3 C -kal melegebb is lesz. A part homokos, fürdésre, kikötésre alkalmas.

A 2. szakasz Dombrádtól a Tiszalöki-zsilipig (518,2 fkm) tart.

A duzzasztómű lassító hatás: érvényesül. A víz tisztább, I. o., melegebb és mélyebb lesz (6-10 m). A folyó 160-200 m széles, a part agyagos. A szél hullámkeltő hatása érvényesül. Nehézségi foka ZWA.

A 3. szakasz Tiszalöktől – Kisköréig (403,2 fkm) tart.

Szintén duzzasztott víz, mély, meleg, lassú (1,1-1,4 km/h), partja iszapos. A Sajó torkolata alatt ismét II. o.-ra szennyeződik. Tiszafüredtől tószerű, e részen a szél hullámkeltő hatása veszélyes is lehet.

A 4. szakasz Kiskörétől a Szerb határig (159,6 fkm) tart.

Mindszenttől érezhető az újbecsei (Szerbia) duzzasztás. A víz 150-250 m széles. 3,5-6 m mély, meleg és tiszta. A Maros torkolata alatt is II. o. a víz minősége. A part homokos, Algyőig fürdésre alkalmas homokpadokat találni, lejjebb agyagos. Mindszent és Szeged között nagy meleg esetén a víz elérheti a 27-28 C -ot is. A vízszint ingadozása a lassú az árvízi magassága a 13 m-t is elérheti. A víz sebessége 1,1 -1,4 km/h.

HASZNOS TUDNIVALÓK

A Tiszán minden irányban bármilyen típusú csónakkal túrázhatunk. A hajóforgalom kicsi.

A Tisza zavaros és mély víz, a folyó medrét állandóan változtatja. A kanyarok belső (domború) oldalán lévő homokzátonyok is hirtelen mélyülhetnek. Aki nem tud úszni, viseljen mentőmellényt. A folyót átúszni, ittasan evezni és fürödni tilos és veszélyes. Ne fürödjünk hidak; zsilipek, kompok, szivattyúk közelében, örvényes helyeken és ott, ahol azt tábla tiltja. A magas partok közelében óvatosan haladjunk, mert bármikor nagyobb mennyiségű föld, homok, fa zuhanhat ránk.

A kompkötelet ne fogjuk meg, mert sérülést és borulást okoz. A hajók előtt 300 m-nél, mellettük 30 m-nél nagyobb távolságra kell elhaladnunk.

A kikötött hajók, uszályok és úszó vízkivételi művek mellett a víz felöli oldalon haladjunk el, mindig azon az oldalon, ahol a piros-fehér zászló. tábla, vagy fény van. A piros jelzésű oldalon elhaladni veszélyes és tilos!

Ugyancsak figyeljük a hajóhidak jelzéseit is, áthaladás a táblával jelzett nyílásban. Itt nincsenek kötelek, máshol lehetnek, ezért ott veszélyes az áthaladás. Minden esetben tartsuk be a hídszemélyzet utasításait!

Halászni, horgászni csak az idevonatkozó rendeletek betartásával lehet. A varsákat, hálókat ne bántsuk.

A Tisza június közepe után „virágzik”, ez a kérészrajzás. A Felső-Tiszán még előfordulhat a délutáni esti órákban.

Minden Tisza menti faluba jár autóbusz és ott vegyesbolt, kocsma is található. Hétköznap a boltok általában reggel 7-10 és 14-18, vagy 16-19 óra között vannak nyitva, szombaton azonban csak délelőtt. A kocsmák este 20 óráig, az éttermek. cukrászdák délben és ünnepnapokon is nyitva tartanak. Zöldség és gyümölcs beszerzése rendszerint magánházaknál lehetséges.

A víztúrázók a víz partján az 50 m-es sávban táborozhatnak, kivéve a helységek belterületét, vagy ha a közelben kemping van, és ahol ezt tábla tiltja. Ajánlatos az állatok által használt utakat, legelőket és itatóhelyeket elkerülni.

Mindenhol védjük a természetet!

Bodrogzug Vendégház

Hívj: +36304753885

Küldj egy üzenetet